Омбудсманът на Република България - Диана Ковачева изпрати становище до председателите

...
Омбудсманът на Република България - Диана Ковачева изпрати становище до председателите
Коментари Харесай

Омбудсманът иска по-високи заплати за личните асистенти

Омбудсманът на Република България - Диана Ковачева изпрати мнение до ръководителите и депутатите от парламентарните комисии по труда, обществената и демографската политика и по бюджет и финанси, в което упорства още от 1 януари 2022 година да се подсигурява правото на почтено възнаграждение на личните асистенти.

Становището е във връзка със Заключителните разпореждания на Законопроекта за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година, № 47-102-01-12, импортиран от Министерски съвет.

" До омбудсмана на Република България постъпват тъжби, в които се отбелязва, че от 1 януари 2019 година досега е употребен коефициентът 1,2 от размера на минималната часова работна заплата, открита за страната за съответната година, което да бъде единствено краткотрайно и компромисно предписание до влизането в действие на наредбата ", написа Диана Ковачева.

" От постъпващите тъжби в институцията на омбудсмана е несъмнено установено, че забележителен брой от хората с увреждания срещат съществени усложнения да си намерят асистенти, като една от главните аргументи е размерът на възнагражденията, сравнен с голямата тежест и отговорност на изпълняваната активност. " Недостатъчното заплащане е причина и даже избрана част от безработните жители да отхвърлят да извършват тази извънредно значима и животоспасяваща за редица хора с увреждания функционалност. Поради изложеното съществено ощетени са хората с увреждания, които живеят в дребните обитаеми места и които нямат близки и родственици.

Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че в изискванията на пандемия назначените персонални асистенти не престават да извършват отговорностите си, без значение от риска и неналичието на защитни средства. Диана Ковачева сочи, че е нужно те да бъдат подкрепени и да получат заслужено заплащане за активността си.

Чрез Параграф 3 от Законопроекта се предлага отсрочване влизането в действие на наредбата на член 31, т. 1 от Закона за персоналната помощ, която урежда метода на образуване възнаграждението на персоналните асистенти по нормативния акт - въз основа на коефициент 1,4 от размера на минималната часова работна заплата, открита за страната за съответната година. Омбудсманът добавя още, че предлаганото с Параграф 3 от Законопроекта отсрочване се явява трето за наредбата на член 31, т. 1, което визира освен ползите на персоналните асистенти, само че и на нуждаещите се ползватели от асистентска поддръжка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР